Language: imageimageimage
Google+ YoutubeFacebook намерете ни в:

Често задавани въпроси за гръдните импланти

Следващата статия е предоставена благодарение на любезното съдействие на Mentor - България

 

Повече от 20 години Mentor е признат в целия свят като водещ производител на гръдни импланти с най-високо качество.

Бъдете уверена,

Бъдете красива,

Бъдете СЕБЕ СИ...

ВЗЕМЕТЕ ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ.

Тази статия съдържа подробна информация, която ще Ви помогне да вземете правилноторешение. Тя отговаря на Вашите въпроси, свързани с операциите за уголемяване на бюста и реконструкция на гърдата, за да можете да вземете информирано и уверено решение и да преобразите Вашето щастие и Вашия живот. Ние от Mentor разбираме, че това е важно и често пъти променящо живота решение.

Mentor работи с жени повече от 20 години, предоставяйки на нашите клиентки съвременни, одобрени от FDA [Агенцията по контрол върху храните и лекарствата на САЩ] (със силиконов разтвор и кръгли с гел) и с маркировка СЕ, продукти за уголемяване на бюста и реконструкция на гърдите. Ние сме признати в целия свят като водещ производител на гръдни импланти с най-високо качество.

Тази статия съдържа често задавани въпроси с изчерпателни, добре обосновани и информативни отговори по всички въпроси на безопасността, свързани с имплантите. Убедени сме, че трябва да дадем на жените възможност да вземат интелигентнои информирано решение.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

 

КАКВО Е СИЛИКОН?

 

Силиконът се извлича от силиций, полуметал или подобен на метал елемент, който в природата се свързва с кислорода и образува силициев двуокис, или кварц. Пясъкът на плажа, кристалите, кремъкът са кварц. Кварцът е най-разпространеното вещество на земята. При загряване на кварц с въглерод до висока температура се получава силикон. С допълнителна обработка силиконът се превръща в полимер с дълга верига, който може да бъде течност, гел или подобно на гума вещество. Различни силикони се използват в смазките и маслата, както и в силиконовия каучук. Силикон се съдържа в много битови артикули като лакове, лосиони за почерняване и за ръце, дезодоранти, сапуни, преработени храни, хидроизолационни покрития и дъвка.

 

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА СИЛИКОНОВИТЕ ИМПЛАНТИ?

 

Проведени са специални изследвания, които са установили, че много по-високи нива на силикон се откриват в кравето мляко и адаптираните бебешки млека, отколкото в кърмата на жени с импланти. Институтът по медицина излезе със следното заключение:

Няма доказателства, че силиконовите импланти причиняват тежки заболявания на цялото тяло. Жените са изложени на контакт със силикон постоянно в ежедневието си.

За повече информация относно безопасността на силикона, вижте Доклада на Института по медицина в интернет на адрес: www.nap.edu.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАПСУЛАРНАТА КОНТРАКТУРА?

 

Белегът или капсулата, която обикновено сеобразува около импланта, може да се стегне и дасвие импланта и се нарича капсуларна контрактура.Капсуларната контрактура се среща по-често слединфекция, хематом и сером. Тя е по-често срещанасъщо и при поджлезното поставяне. Симптомитеварират от твърдост и лек дискомфорт доболка, деформиране, напипване на импланта и/илиразместването му. Когато болката и втвърдяванетоса силни, се налага допълнителна операция. Тазиоперация може да варира от премахване накапсулираната тъкан до отстраняване на самияимплант. Капсуларната контрактура може отновода се появи и след допълнителните операции. Трябва да знаете, че закритата капсулотомия,практиката на силово стискане или притискане нафиброзната капсула около импланта с целразкъсване на капсулата на белега не сепрепоръчва, тъй като може да доведе доповреждането на импланта. Скъсване на импланта.

 

ЗАЩО ТЯЛОТО ОБРАЗУВА КАПСУЛА ОКОЛО ИМПЛАНТА?

 

Като естествена реакция към всяко приспособление, поставено в тялото, около повърхността на изменената тъкан се формира капсула.

 

ВЛИЯЯТ ЛИ ИМПЛАНТИТЕ ВЪРХУ ПОЯВАТА НА РАК НА ГЪРДАТА?

 

В доклада на Европейския комитет по осигуряване на качеството и медицинските приспособления в пластичната хирургия се казва: Текущите изследвания продължават да показват, че имплантите със силиконов пълнеж не причиняват рак или други злокачествени заболявания. Пълният текст е достъпен онлайн на адрес: www.ibir.org/equam/archive/consdecjune2000final.doc

 

КАК ГРЪДНИТЕ ИМПЛАНТИ ВЛИЯЯТ НА МАМОГРАФИЯТА?

 

Гръдните импланти могат да попречат на откриването на рак по време на мамография и да я затруднят. Важно е да уведомите лаборанта, че имате имплант, преди процедурата. Може да се наложи прилагане на специална техника за изместване и допълнителни изгледи. Разкажете на Вашия лекар семейната си анамнеза за рак на гърдата, ако имате такава.

 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ПОЛУЧА АЛЕРГИЯ КЪМ СИЛИКОНА?

 

Всеки може да развие алергия към почти всяко вещество на земята, но силиконовите алергии са много редки. Ние всички сме изложени на контакт със силикон в ежедневието си. Той се съдържа в много битови артикули като лакове, лосиони за почерняване и за ръце, дезодоранти, сапуни, преработени храни, хидроизолационни покрития и дъвка.

 

КАКВА Е СРЕДНАТА ТРАЙНОСТ НА ЕДИН ИМПЛАНТ?

 

Имплантите не са доживотни приспособления, ето защо вероятно ще се наложи да бъдат подменени на даден етап. Трайността варира при отделните жени. Някои жени се нуждаят от операция за подмяна само след няколко години, а други могат да издържат 10-20 години. Има няколко различни причини защо дадена жена се нуждае от операция за подмяна. Понякога това е въпрос на избор, като промяна на размера или формата на импланта, а понякога отстраняването и подмяната се налагат поради усложнение, като напр. свиване или изместване на импланта.

 

КОЛКО ТРЯБВА ДА ЧАКАМ, ПРЕДИ ДА ВЪЗОБНОВЯ ТРЕНИРОВКИТЕ И ДРУГИ ИЗМОРИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА?

 

Вашият лекар ще Ви посъветва най-добре колковреме да не ходите на работа и кога, и как да възобновите тренировките. Периодите на възстановяване са различни при различните жени. Обикновено най-некомфортни са първите няколко дни. Средното време до пълно възстановяване е четири до шест седмици.

Важно е, докато заздравява, в разреза да не влизапот. Затова ограничете физическата активност, докато разрезът не зарастне. Напълно. Не избързвайте да натоварвате прекомерно, особено горната част на тялото. Оставете тялото си да почива и оздравее. Нали искате да сведете до минимум отока около импланта?

Влизането в джакузи се препоръчва след около месец. В началото, една до две седмици след операцията, не трябва да мокрите разреза.

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да възобновите тренировките. Сроковете за възстановяване са много различни при отделните пациентки. За подобряване на кръвообращението обикновено се препоръчва ходене. Колкото е по-голям имплантът, толкова по-тежки ще бъдат гърдите Ви. Трябва да носите добър сутиен докато тичате, за да намалите до минимум дърпането на кожата и птозиса (увисването) на гърдата.

 

МОГА ЛИ ДА ПОСЕЩАВАМ СОЛАРИУМ И ДА СЕ ПЕКА НА СЛЪНЦЕ?

 

Сдобиването с тен в солариум или на слънце няма да увреди импланта, но може да влоши белезите.Върху разрезите не трябва да попадат слънчеви или УВ лъчи поне една година след операцията, тъй като от лъчите в солариума разрезите трайно ще потъмнеят. Имплантът може да се нагрява и да изстива по-бавно от Вашето тяло.

 

КОГА ЩЕ МОГА ДА ЛЕТЯ И/ ИЛИ ДА СЕ ГМУРКАМ?

 

Много жени се гмуркат и летят със самолет с импланти. При промяната на налягането може да се появи леко разширение и свиване на обвивката. Това може да доведе до малко количество въздушни мехурчета в импланта. При имплантите, напълнени с гел, както и тези с физиологичен разтвор, може да почувствате или чуете звуци на течност (бълбукане). Това се оправя само за 24-48 часа.

 

КОГА ЩЕ МОГА ОТНОВО ДА НОСЯ СУТИЕН С БАНЕЛИ?

 

Повечето лекари изискват от жените да изчакат 3 месеца, преди да носят сутиен с банели след операцията. Вашето тяло ще формира белег около импланта в продължение на 3 месеца. През това време натискът на банелите може да причини трайни вдлъбнатини в тъканта на белега. След този първоначален период на заздравяване, сутиени с банели трябва да се носят само от време навреме, за да се избегнат трайни вдлъбнатини.

 

ЩЕ СЕ ДВИЖАТ ЛИ ПАК ГЪРДИТЕ МИ КАТО НОРМАЛНИ ГЪРДИ?

 

Това зависи от множество фактори, като вид на импланта, дисекцията на джоба, начина, по който тялото ви държи импланта, и дали има някаква степен на капсуларна контрактура. Възможно е гръдните импланти на много жени да са меки и да се движат прекрасно, докато други жени имат по-твърди и фиксирани на място импланти.

 

КОЛКО ТЕЖИ ИМПЛАНТЪТ?

 

Теглото на импланта зависи от размера и обема на запълване. Един имплант от 250 куб. см., напълнен с 250 куб. см. гел, тежи около 250 грама.

 

ПОСТАВЯНЕТО НА ИМПЛАНТИ ЩЕ ОБРАЗУВА ЛИ СТРИИ ПО ГЪРДИТЕ МИ?

 

Поставянето на импланти може да образува стрии, но това рядко се случва. Ако се тревожите, вземете си по-малък размер имплант, за да сведете до минимум разтягането на кожата, или изберете регулируем имплант, за да се разтяга кожата постепенно.

Mentor се гордее с качеството на всеки гръден имплант и Ви уверяваме,че зад Вашето решение да използвате нашите продукти стои компания, която разбира Вашите надежди и желания и е истински съпричастна.

 

КАК ВЛИЯЕ ПУШЕНЕТО ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯ?

 

Пушенето причинява свиване на кръвоносните съдове и намалява подаването на кръв и кислород към мястото на операцията. Тъканите се нуждаят от тази кръв и кислорода, пренасян от кръвта, за да оздравеят. Когато подаването на кръв е намалено, тъканите заздравяват по-бавно. Различните лекари определят различни срокове на пациентките за въздържане от пушене преди и след операцията. Чували сме както за пет седмици преди и след операцията, така и за една-две седмици преди и след това. Попитайте Вашия лекар колко време смята, че не трябва да пушите преди и след операцията.

 

ЩЕ ЗАГУБЯ ЛИ УСЕЩАНЕТО В ЗЪРНАТА?

 

Възможни са промени в усещането в зърната след операцията за имплантиране. Усещането в зърното и гърдата може да се усили или да намалее. Промяната варира от липсващо до интензивно усещане и може да бъде временна или трайна.

 

ТРЯБВА ЛИ ДА СЪМ С ИДЕАЛНО ТЕГЛО ПРЕДИ ПРОЦЕДУРАТА ПО ИМПЛАНТИРАНЕ?

 

Би трябвало да бъдете близо до идеалното тегло. Значителна загуба на тегло след поставяне на гръдните импланти може да промени резултатите от операцията по незадоволителен за Вас начин. Може да се появи известна птоза (увисване) и намаляване на размера. Значително напълняване може да доведе до увеличаване на размера на гърдите.

 

НАД 50-ГОДИШНА СЪМ. ТВЪРДЕ СТАРА ЛИ СЪМ ЗА ГРЪДНИ ИМПЛАНТИ?

 

Важно е доброто здравословно състояние, а не възрастта.

 

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

 

Всяка жена е индивидуален случай и затова има различни резултати, независимо дали преди, или след бременността. Вашите гърди ще се уголемят и ще претърпят всички обичайни за бременността промени. Увеличението на размера е различно при различните жени и имплантите допринасят за това.

 

ЩЕ МОГА ЛИ ДА КЪРМЯ?

 

Много жени с гръдни импланти успешно кърмят своите бебета. Последните изследвания показват, че жените
с гръдни импланти, независимо дали напълнени с гел, или с физиологичен разтвор, нямат по-високи нива на силикона в кърмата, отколкото жените без импланти. Гръдните импланти могат обаче да повлияят на способността на някои жени да кърмят. Това се отнася най-вече за пери-ареоларния разрез. Някои жени получават мастит, възпаление на млечните канали през това време, което също може да причини капсуларна контрактура. Приемът на антибиотик при първа поява на симптоми може да сведе до минимум възможността от възникване на такъв проблем. Винаги информирайте Вашия лекар за признаци на възпаление.

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

 

Гръдните импланти с гел MENTOR® MemoryGel и с физиологичен разтвор MENTOR® са предназначени за уголемяване на бюста при жени на възраст над 18 години или за реконструкция на гърдите. Операция за имплантиране не следва да се прави на жени с активна инфекция някъде в тялото, със съществуващ рак или преканцероза на гърдата, които не са били лекувани адекватно за тези състояния или са бременни или кърмачки.


Операцията за поставяне на гръдни импланти е свързана с известни рискове. Гръдните импланти не са доживотни приспособления, а имплантирането не е еднократна операция. Може да се нуждаете от допълнителни непланирани операции на гърдата, поради усложнения или неприемливи козметични резултати. Много от промените във Вашия бюст след имплантирането са необратими (не могат да бъдат върнати обратно), а гръдните импланти могат да се отразят на способността Ви да кърмите, като намалят или спрат производството на кърма.

Най-честите усложнения при имплантите MemoryGel са повторна операция, капсуларна контрактура, асиметрия и болка в гърдите. Едно по-рядко усложнение е разкъсването на импланта, което най-често е безшумно (което означава, че нито Вие, нито Вашият лекар ще знаете, че се е разкъсал).

Последиците за здравето от разкъсан имплант с пълнеж от силиконов гел не са напълно установени. Изследвания като мамография, ЯМР или ултразвук са препоръчителни след първоначалното имплантиране за откриване на разкъсване на импланта.

Най-честите усложнения при имплантите с пълнеж от физиологичен разтвор MENTOR® са повторна операция, отстраняване на импланта, капсуларна контрактура, сбръчкване, болки в гърдите и свиване.

Разширителите за тъкани CONTOUR PROFILE и гладките кръгли разширители с дистанционен купол се използват при реконструкцията на гърдите след мастектомия. Тези разширители са предназначени за временно подкожно или подмускулно имплантиране и не следва да се използват повече от шест месеца. Не трябва да се подлагате на ЯМР с имплантиран тъканен разширител CONTOUR PROFILE или гладък разширител с дистанционен купол.

Приспособлението може да бъде преместено от ЯМР, причинявайки болка или изместване, което да доведе до необходимост от повторна операция. Случаите на екструзия на разширителя се увеличават, когато той е поставен в наранени зони: изменена, силно облъчена или изгорена тъкан, зони на счупени кости или места, в които е извършена голяма хирургическа редукция.

Обръща се внимание на пациентките да обсъдят показанията, противопоказанията, предпазните мерки, рисковете и ползите, свързани с гръдните импланти MENTOR® със своите хирурзи или да прочетат подробна информация за рисковете онлайн на адрес: www.mentorwwllc.com.

Важно е да сте наясно с рисковете, свързани с операцията за имплантиране, когато планирате поставяне на гръдни импланти MENTOR®.

Прочетете повече от MENTOR:

 

 

 Централа
Санта Барбара, Калифорния 93111 САЩ
Тел: +1 805 879 6000
www.mentorwwllc.com

Ексклузивен дистрибутор на Ментор за България
МЕДИКАЛ МЕНТОР ЕООД
София 1618, бул. Никола Петков 86, ет. 5, офис 523
тел.: +359 898 632202
e-mail: office@medicalmentor-bg.com
www.medicalmentor-bg.com
© Mentor Worldwide LLC 2011 1109010 9/13

НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА В САЩ. ОДОБРЕНА ЗА РЕГИОНА НА EMEA (Европа, Близкия изток и Африка).