Language: imageimageimage
Google+ YoutubeFacebook намерете ни в:

Facelift

Какво е facelift?

Facelift, lifting или както хирурзите наричат процедурата ритидектомия (премахване на бръчки), е една от най-често прилаганите оперативни корекции в областта на естетичната хирургия. Целта и е да се „изглади” лицето чрез премахване на кожния излишък и фиксирането на подкожните структури, на който се „закрепва” кожата.

Какво се разбира с това?

За да разберем какво точно се има предвид с тези цели трябва първо да обясним начина по-който се образуват бръчките. С напредването на възрастта и под влиянието на различни фактори в областта на лицето се забелязва отпускане на мускулите на мимиката, загуба на подкожния мастен обем, стареене, тоест промяна в качеството и еластичността на кожата. Всичко това, в комбинация с гравитацията, която свлича на долу покривните елементи на лицето: кожа, подкожие и повърхностната обвивка на мускулите, наречена SMAS (Superficial Musculo-Aponeurotic System – повърхностна мускулоапоневротична система), води до образуването на бръчки. Генетичното обременяване, както редица фактори, каквито например са навика да сбръчкваме лицето си или честата експозиция на слънце могат да засилят и ускорят този процес. В резултат на всичко това появилите се бръчки трайно променят вида на лицето ни.

Освен премахването на бръчките, подмладява ли се и кожата?

Не само с нея не можем да”подмладим” цялостно лицето. С този метод не се променя качеството на кожата, което е обект на дерматологични процедури, нито се възстановява загубения подкожен мастен обем, което е цел на друга процедура, наречена липофилинг (попълване на мастна тъкан). Качеството на кожата е обект на дерматологията и лазерната терапия. За постигане на максимален ефект е желателно да се комбинират всички тези дисциплини, като  след операцията да се стартират дерматологични и лазерни процедури.

Кои области на лицето се повлияват от операцията?

Ние разделяме лицето на три области. Горната област включва челото, от окосмената част на главата до веждите. Средната от горните клепачи до горната устна и долната от долната устна надолу и шията. Всяка една от тези области включва различни анатомични структури, както и различна по дебелина и характеристики кожа. Тъй като стареенето е комплексен процес, в началото то обикновено ангажира една от тези области, като с течение на годините се ангажират и останалите. Това породи нуждата да се развият три процедури за премахване на бръчките, по една за всяка област. Именно поради тази причина facelift-а на цялото лице се разглежда като комбинация от три процедури: forehead и browlift – за областта на челото и веждите, midface lift – за средния сегмент на лицето и долен facelifting за долния лицев етаж и шията. Тук може да се спомене и така наречената платизмо-пластика, която е само за областта на шията. 

Колко дълъг е ефекта от процедурата?

При спазване на всички указания и препоръки на лекаря ви ефекта от тази интервенция може да има над 5 години трайност, преди появата на бръчки отново.

С каква упойка се работи?

Интервенцията може да се извърши с пълна упойка или с комбинация от местна упойка и седация, тоест прилагане на силни сънотворни вещества, като пациента се подържа във полузаспало състояние.

Може ли да се комбинира тази операция с други едновременно, като например с корекция на клепачите?

Да може. Освен клепачите може да се направи едновременно липофилинг или са де постави филър за да се възстанови изгубения обем. По този начин ефекта е много по драстичен и по-добър.

Може ли да се комбинира с лазерни процедури?

Да, но трябва да мине поне 1 месец след интервенцията.

Какви са рисковете?

По принцип рядко се срещат усложнения но видът и естеството им са разнообразни и немалко. Освен общите рискове при всяка хирургична намеса (инфекции, хематоми и др.) за тази процедура са описани и редица други усложнения, които са подробно описани в информираното съгласие.

Колко дълъг е възстановителния период и кога се вижда крайния ефект?

Независимо от факта, че бръчките се премахват от интервенцията, крайния ефект се вижда 1 месец след нея, когато са изчезнали отоците и синините. След първата седмица пациента може да се върне към всекидневието си, като при пациенти оперирани с ендоскопския метод това може да се случи и по рано.

Колко трае самата интервенция?

Продължителността на интервенцията е около час, като след нея възстановителния период е сравнително лек. Болките не са силни и е възможно да се появи оток и синини, които постепенно ще изчезнат в рамките на 2-3 седмици.

Запознайте се с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация, относно процедурата и евентуалните рискове: 

Информирано съгласие

Научи повече за Повдигане на гърди.