Language: imageimageimage
Google+ YoutubeFacebook намерете ни в:

Реконструкция на гърдата

Следващата статия е предоставена благодарение на любезното съдействие на Mentor - България

 

Бъдете уверени.
Бъдете информирани.
ВЗЕМЕТЕ ДОБРО РЕШЕНИЕ.

Има много какво да научите, когато планирате операция за реконструкция или корекция на бюста.
Тази брошура е предназначена да Ви помогне да изградите солиден фундамент от знания за този важен процес. Тя съдържа много факти за самата операция, най-новата информация за гръдните импланти с пълнеж от силикон или физиологичен разтвор... и още много.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

 

УВОД

 

Много избори трябва да бъдат направени в процеса на реконструкция на гърдите. Може би най-важният въпрос е: подходяща ли е за Вас реконструкцията на гърдите? За десетки хиляди, преживели рак на гърдата, отговорът е бил “Да”.

Днес повечето жени, претърпели мастектомия, са подходящи кандидатки за реконструкция на гърдите.

След мастектомия жените избират реконструкция на гърдите по много и различни причини.

Някои вече не се чувстват пълноценни или не се чувстват женствени. Други не искат да се занимават с всекидневните грижи по носенето на външни гръдни протези. За много жени реконструкцията на гърдите е добър начин да се почувстват по-добре и да положат ново начало в живота.

По-бърза и по-лесна реконструкция на гърдите

За жените, които избират реконструкция, има нови хирургически процедури, които са по-бързи и по-лесни, като обикновено дават добри резултати.
Една от тези нови хирургически техники се нарича едноетапна реконструкция на гърдите и е обяснена в настоящата статия. 

 

АНАТОМИЯ НА ГЪРДАТА

 

Гърдата се състои от млечни канали и жлези, заобиколени от мастна тъкан, която й придава форма и чувствителност. Гръдният мускул (пекторалис майор) се намира зад гърдата. Фактори, като бременност (когато млечните жлези временно се уголемяват), рязко отслабване и ефектите на гравитацията, с напредване на възрастта причиняват разтягане на кожата и вследствие на това гърдите могат да се отпуснат и да увиснат.

Операцията за рак на гърдата може съществено да промени формата на гърдата в по-голяма или по-малка степен в зависимост от това:

 • колко тъкан се отстранява от гърдата при частична или пълна мастектомия;
 • колко кожа се отстранява по време на операцията; и

Колко силна реакция и белези има в останалата част от гърдата и кожата в резултат от химио- или лъчетерапията.

 

ОСНОВНИ ДАННИ ЗА РАКА НА ГЪРДАТА

 

 

Факти

 

Казано най-просто, ракът на гърдата е неконтролиран растеж на клетки на гърдата. Това е заболяване, при което в тъканта на гърдата се образуват злокачествени (ракови) клетки.
Ракът се различава при отделните хора, възрастови групи, и дори по вида на клетките вътре в самите тумори.

 

Как възниква ракът на гърдата?

 

Ракът е резултат от мутации или ненормални изменения в гените, отговарящи за регулирането на растежа на клетките и за поддържането им здрави. Гените са в ядрото на всяка клетка, което служи като “командна зала” на клетката. Обикновено клетките в нашето тяло се обновяват чрез системен процес на клетъчен растеж - с отмирането на старите се появяват нови здрави клетки. Но след време мутациите могат да “включат” някои гени и да “изключат” други в клетката. Тази променена клетка придобива способността да се дели неконтролируемо и хаотично, като по този начин произвежда себеподобни клетки и образува тумор.

 

Ракът на гърдата се причинява от генетично изменение

 

Според специалистите само 5 до 10 % от раковите заболявания се дължат на наследственост. Около 90 % се дължат на генетични изменения в резултат на процеса на стареене и стреса в живота като цяло.

Знаете ли, че не всички тумори са ракови?
Туморът може да бъде доброкачествен (неопасен за здравето) или злокачествен (потенциално опасен). Доброкачествените тумори не се считат за ракови - техните клетки са близки до нормалните по вид, растат бавно, не навлизат в съседните тъкани и не се разпространяват към други части на тялото. Злокачествените тумори са ракови.

Терминът “рак на гърдата” се отнася до злокачествен тумор, развил се от клетки в гърдата. Ракът на гърдата обикновено започва в лобулите, които са млечните жлези или в каналите, пасажите, които източват кърмата от лобулите към зърното. По-рядко ракът на гърдата може да започне в съединителните тъкани, които включват мастните и фиброзни тъкани в гърдата.

След време раковите клетки могат на навлязат в съседната здрава тъкан на гърдата и да си проправят път до лимфните възли под мишницата, малки органи, които филтрират чуждите вещества в тялото.
Ако раковите клетки попаднат в лимфните възли, пътят им към другите части на тялото е открит. Стадият на рака на гърдата обозначава докъде са се разпространили раковите клетки извън първоначалния тумор.

 

СТАДИИ НА РАКА НА ГЪРДАТА

 

Определянето на стадия на рака на гърдата е от фундаментално значение за планирането на Вашето лечение и придобиване на представа за най-вероятния резултат от него. Ако сте диагностицирани с рак на гърдата, Вашият хирург ще реши какви допълнителни изследвания биха помогнали да се установи дали заболяването се е разпространило извън гърдата.

 

За стадиите

 

 • Стадий на рака - обозначен като цифра от 0 до IV - базира се на големината на тумора и дали ракът се е разпространил до лимфните възли.
 • За да определи стадия на Вашия рак, хирургът ще задава въпроси за историята на заболяването, ще Ви прегледа внимателно и ще види всички предишни изследвания, както и резултатите от биопсията на тумора или подозрителната област.
 • Може да се наложат допълнителни изследвания, като рентгенова снимка и кръвна картина. В общия случай стадият не е напълно известен, докато не се извърши операцията за изваждане на тумора от гърдата и не се вземат проби от лимфните възли под мишницата.
 • Определянето на стадия на рака на гърдата е сложно и понякога класификацията се променя с увеличаване на познанията на лекарите за рака на гърдата.

 

Стадии 0 до IV: Какво означават

 

След приключване на операцията Вашият хирург може да определи стадия на рака.
Стадиите на рака на гърдата са от 0 до IV, с множество подкатегории. По-малките цифри означават по-ранен стадий, а по-големите отразяват рак в по-късен стадий.

Стадий 0
Този стадий описва неинвазивен рак на гърдата. Той не се е разпространил в гърдата или в други части на тялото.

Стадий I
Това е ранен стадий на инвазивен рак на гърдата, при който:

 • Туморът достига не повече от 2 cm в диаметър.
 • Лимфни възли не са засегнати - ракът не се е разпространил извън гърдата.

Стадий II
Този стадий, подразделен на IIA и IIB, описва инвазивен рак на гърдата, за който е валидно едно от следните:

 • Туморът достига не повече от 2 cm, но се е разпространил в лимфните възли под мишницата.
 • В гърдата няма тумор, но рак се открива в лимфните възли под мишницата.
 • Туморът е между 2 cm и 5 cm и може да се е разпространил в лимфните възли под мишницата.
 • Туморът е по-голям от 5 cm, но не се е разпространил до никои лимфни възли.

Стадий III
Ракът на гърдата стадий III се подразделя на три категории - IIIA, IIIB и IIIC - въз основа на редица различни критерии. По дефиниция ракът стадий III не се е разпространил (метастазирал) до отдалечени места.

Например, туморът стадий IIIA е по-голям от 5 cm и се е разпространил в един до три лимфни възела под мишницата. Други тумори стадий IIIA може да са с всякаква големина и да са се разпространили в множество лимфни възли. Лимфните възли се групират заедно и се прикрепят един към друг или към заобикалящата тъкан.

При рака на гърдата стадий IIIB тумор с какъвто и да е размер се е разпространил в тъканите в близост до гърдата - кожата и мускулите на гръдния кош - и може да е навлязъл в лимфните възли в гърдата или под мишницата. Стадий IIIB включва и възпалителен рак на гърдата, един рядък, но агресивен вид.

Ракът стадий IIIC е тумор с какъвто и да е размер, който се е разпространил:

 • До 10 или повече лимфни възела под мишницата
 • До лимфните възли под или над ключицата и близо до шията.
 • До лимфните възли в самата гърда и до лимфните възли под мишницата.

Стадий IV
Ракът на гърдата стадий IV се е разпространил до други, отдалечени части на тялото, като белите дробове, черния дроб, костите или мозъка.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАСТЕКТОМИЯТА?

 

Мастектомията означава отстраняване на тъкан от гърдата поради наличие на раково образувание или преканцероза. Количеството тъкан, отстранена по време на мастектомия, не винаги е едно и също; то варира според големината и стадия на рака, типа на Вашето тяло и личните Ви предпочитания.

 

 

 

 

 

 

 


ВРЕМЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЪРДИТЕ

 

Реконструкция на гърдата може да се направи по време на мастектомията. Това се нарича незабавна реконструкция. Или може да бъде направена месеци, или дори години след мастектомията. Това се нарича късна реконструкция. В зависимост от личните Ви обстоятелства Вие и Вашият хирург ще решите кой метод е най-добър за Вас.

 

Незабавна реконструкция

 

Предимството на незабавната реконструкция е, че Вашата гърда бива възстановена по време на мастектомията. Ето защо Вие имате само една операция и един възстановителен период. Това означава, че можете да избегнете преживяването да останете само с една гърда или без гърди.

 

Късна реконструкция

 

Предимството на късната реконструкция е, че Ви позволява най-напред да се фокусирате върху възстановяването си от рака и да си възвърнете силите. Късната реконструкция Ви дава и повече време да обмислите алтернативите и да вземете добре информирано решение относно реконструкцията на гърдите.

 

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЪРДИТЕ

 

Има различни начини за реконструкция на Вашите гърди. Методът, който Вие и Вашият лекар ще изберете, ще се основава на няколко фактора, а именно:

 • Вашето здраве и начин на живот
 • Типа на Вашето тяло
 • Големината на гърдите Ви
 • Вашия личен избор
 • Количеството останала кожа и тъкан.

Реконструкция на гърдите може да бъде направена с използване на тъкан от Вашето тяло, с използване на гръдни импланти или с комбинация от Ваша тъкан и гръдни импланти.

 

Използване на собствена тъкан за реконструкция на гърдата

 

Капаче от широкия гръбен мускул

Един от методите за реконструкция на гърдата с Ваша собствена тъкан се нарича “капаче от широкия гръбен мускул”. По време на тази процедура се взема част от кожата и мускула от гърба или от подмишницата и се поставя в зоната на гърдата, където се използва за нейната реконструкция. Кожата и мускулът от гърба обикновено са много тънки, този метод понякога се използва за придаване на по-естествен вид и форма на новата гърда.

Капаче от широкия гръбен мускул с или без гръдни импланти

 

Капаче TRAM

 

Друг начин за реконструкция на гърдата с Ваша собствена тъкан се нарича “капаче TRAM”. При тази процедура от зоната на стомаха се взема мазнина и мускул и се поставя в зоната на гръдния кош за реконструкция на гърдата. Понякога е възможно запазване на кръвоснабдяването и връзката със стомашната област. Когато това не е възможно, кръвоносните съдове от стомашната тъкан трябва да бъдат свързани към областта на гръдния кош чрез микрохирургия.

Капаче TRAM
(свързано или свободно)

Пример за реконструкция с капаче Tram
Снимките са предоставени от д-р Лорен Ешкенази, Сан Франциско, Калифорния, САЩ

Обсъждайки всички възможности с Вашия хирург, Вие ще можете да вземете правилното решение.

 

Капаче DIEP

 

Друг метод за реконструкция на гърдата с Ваша собствена тъкан се нарича “капаче DIEP”. DIEP (дълбок долен епигастрален перфоратор) е подобен на процедурата TRAM, но не се взема мускул, а само кожа, мазнина и кръвоносни съдове от стомашната област.

 

Реконструкция на гърдите с импланти

 

По време на мастектомията хирургът отстранява кожата и тъканта на гърдата, оставяйки тъканите на гръдния кош плоски и опънати. Преди да се постави траен имплант, тъканта на гърдата трябва да бъде разтегната, за да му се направи място.
Тази процедура се нарича разширяване на тъканта.
Тя може да бъде извършена на два или на един етап.

 

Двуетапна реконструкция на гърда

 

Двуетапната реконструкция на гърдата с импланти е много популярна възможност. Тази процедура може да се извърши или по време на мастектомията, или на по-късен етап (късна).

Как се извършва

Първи етап: В гръдния кош се поставя временен разширител на гръдната тъкан. В продължение на няколко седмици Вашият хирург постепенно напълва разширителя с физиологичен разтвор, който е подобен на солена вода. По време на този процес Вашата кожа постепенно се разтяга и расте, за да направи място на имплантите. Вашето тяло бавно се приспособява към нарастването на импланта по същия начин, както женското тяло се приспособява към постепенното нарастване на корема по време на бременност.

Втори етап: След като джобът с форма на гърда бъде формиран, тъканният разширител се изважда и в джоба се поставя гръден имплант. При реконструкция след мастектомия гръдният имплант най-често се поставя подмускулно. Операцията за замяна натъканния разширител с гръден имплант (размяна на импланти) обикновено се извършва под обща анестезия в операционна зала. Тя може да изисква кратък болничен престой или да бъде извършена амбулаторно.

Пример за двуетапна реконструкция на гърда с тъканен разширител и кръгъл имплант с физиологичен разтвор
Снимките са предоставени от д-р Гари Талбот, Литъл Рок, Арканзас

ДВУЕТАПНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЪРДА

 

 

Едноетапна реконструкция на гърда

 

Тези импланти намират приложение в едноетапната реконструкция на гърди. Процедурата става все по-популярна сред хирурзите, тъй като при нея пациентките претърпяват само една операция за реконструкция на гърдите им, вместо две или повече.

 

Как се извършва

 

Комбиниран разширител/гръден имплант се поставя в гръдния кош по време на мастектомията.
Устройството има малка тръбичка за пълнене и купол, който се поставя в близост до импланта. В продължение на седмици или месеци в него се инжектира физиологичен разтвор с цел разширяване и растеж на тъкан. След достигане на желания размер, тръбичката и куполът могат да бъдат отстранени с елементарна процедура в лекарския кабинет, а имплантът остава на място.


Едноетапна реконструкция с разширител/имплант
Снимките са предоставени от д-р Kay Young, San Francisco, California, USA

 

ЕДНОЕТАПНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЪРДА

 

 

 

ЗА ГРЪДНИТЕ ИМПЛАНТИ

 

Дефиниция

 

Гръдният имплант представлява торбичка (обвивка на импланта) от силиконов еластомер, напълнена със силиконов гел или физиологичен разтвор, която се имплантира хирургически под тъканта на гърдата или под гръдния мускул.

 

Напълнени с гел импланти

 

Имплантите съдържат уникален кохезивен гел. Това означава, че пълнителят има поведение на твърдо тяло, а не на течност. Гелът се свързва равномерно, като запазва естествената гъвкавост, наподобяваща действителната тъкан на гърдата.

Напълненият с гел имплант обикновено изглежда и се усеща по-естествено. Имплантите се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери, профили, повърхностна текстура и степен на кохезия, подходящи за различни видове тела.

 

Размери и форми на гръдните импланти

 

В зависимост от формата, която желаете до постигнете, Вие и Вашият хирург може да изберете кръгъл или контуриран имплант. И двете форми се предлагат с гел и с физиологичен разтвор.

Контурирани напълнени с гел гръдни импланти
Контурираните импланти имат форма на сълза и придават на пациентките по-естествен вид и усещане.

Гръдните импланти се измерват в кубически сантиметри или cc, а не с размера на чашката.
Размерът на използвания имплант зависи от размера и формата на гърдите на жената.

Вашият хирург ще огледа гърдите Ви и кожната тъкан, за да определи дали имате достатъчно за покриване на гръдния имплант, който сте избрали, или в някои случаи като след бременност, имате твърде много кожа. Ако сте пожелали имплант, който е твърде голям за Вашата тъкан, Вашият хирург ще Ви предупреди, че ръбовете на импланта може да се виждат или напипват след операцията. Също така, прекомерно големите гръдни импланти може да увеличат ефекта на гравитацията върху гърдите и да доведат до тяхното отпускане или провисване в по-ранна възраст.

Според наскоро публикуван доклад големите импланти (над 350 cc) може да са твърде големи за повечето жени, увеличавайки риска от усложнения, като екструзия, хематом, инфекция, напипващи се гънки на импланта и видимо сбръчкване на кожата. За корекция на тези усложнения може да се наложи хирургическа интервенция.

Днес на пазара се предлага и регулируем гръден имплант с гел

Регулируемите гръдни импланти имат преимуществото на имплантите със силиконов гел с регулируем вътрешен лумен с физиологичен разтвор, който може да се регулира както по време на операцията, така и след нея.

 

Профили на имплантите 

 

Освен размера и формата, гръдните импланти се предлагат с различни профили (профилът отразява големината на изпъкване напред от стената на гръдния кош). В общия случай, колкото по-голям сутиен искате, толкова по-голям имплант ще предвиди Вашият хирург. По отношение на профила, който искате да постигнете, Вие и Вашият хирург можете да изберете кръгъл или контуриран имплант.

 

Повърхности на имплантите 

 

Гръдните импланти се предлагат с гладка или текстурирана повърхност.

Заедно с Вашия хирург можете да решите имплант с каква форма, размер, профил и текстура на повърхността е подходящ за Вас.

 

За кохезивността

 

Гръдните импланти използват гел, който е кохезивен, безопасен и естетически приятен. Има различни степени на кохезивност, от най-мек до твърд гел:

Контурираните импланти са напълнени с най-кохезивния гел за запазване на естествената им форма.

Това е разрязан на две кръгъл имплант, демонстриращ как гелът се свързва равномерно. Той прави това благодарение на едно кохезивно, желатиноподобно вещество, което се държи като твърдо тяло, а не като течност и запазва формата си.


Характеристики на гръдните импланти с гел:

 • Някои притежават маркировка СЕ
 • Някои са одобрени от Агенцията за контрол върху храните и лекарствата на САЩ (FDA) (само кръглите)
 • Напълнени са с патентован кохезивен гел
 • Гелът се свързва равномерно и запазва същото естествено усещане като тъканта на гърдата
 • Предлагат се кръгли и контурирани форми на имплантите
 • Предлагат се различни опции на изпъкналост, за да постигнете точно вида, който искате
 • Предлагат се с гладка или текстурирана повърхност
 • Имат определен обем на запълване за предсказуеми резултати


Гръдни импланти с физиологичен разтвор

 

Гръдните импланти с физиологичен разтвор се пълнят по време на операцията със солена вода, която е подобна на течността, съставляваща по-голямата част от човешкото тяло. За много жени решението за размера е най-трудната част от избора на импланти. Имплантите с физиологичен разтвор са с кръгла и контурирана форма, с гладка и текстурирана повърхност.

Предлагат се и регулируеми гръдни импланти с физиологичен разтвор

 

Имплантите с кръгъл и контуриран профил са единствените гръдни импланти с физиологичен разтвор, които имат подвижна тръбичка, чрез която Вашият лекар може да коригира размера на имплантите до шест месеца след процедурата, като добавя или изважда физиологичен разтвор през тръбичката за пълнене.

 

ТЪКАННИ РАЗШИРИТЕЛИ

 

Разширител на гръдната тъкан

 

Тъканният разширител се използва в двуетапната процедура за реконструкция на гърдата, за да разшири кожата и да създаде оформен джоб за имплантиране. Този продукт е предназначен да разширява предимно долната част на гърдата, така че полученият джоб да поема импланта и да се наклони като зряла гърда. Той има също така вграден купол за инжектиране, през който Вашият хирург налива физиологичен разтвор в разширителя и постепенно разтяга тъканта на гърдата в продължение на няколко месеца. Разширяването обикновено се извършва в лекарския кабинет.

При някои пациентки втората операция за подмяна на разширителя с гръден имплант може да се избегне с използване на имплант, който може да се регулира постоперативно или е комбинация от вида разширител/гръден имплант. В обикновена амбулаторна процедура след операцията обемът на течността в постоперативно регулируемите импланти може да се увеличава или намалява. Това Ви помага да постигнете желаната от Вас окончателна големина на гърдата.


Тъканен разширител/гръден имплант

Тъканният/разширител/гръден имплант е продукт, който ви дава възможност за избор между едноетапна или двуетапна реконструкция на гърдата. Тези уникални продукти имат вътрешен лумен, съдържащ физиологичен разтвор за разширяване на тъканите и външен лумен с гел, предназначен да служи като мек имплант. Подвижният купол за инжектиране прави регулирането на обема просто и лесно се отстранява, когато разширяването завърши.

 

 

ВАШЕТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

 

Всяка жена се възстановява различно. Като цяло, вероятно ще чувствате лека болка няколко дни след операцията за реконструкция на гърдата. През първите 24 до 72 часа след процедурата дискомфортът е най-голям. Гърдите Ви ще бъдат подути и много чувствителни. Макар всяка жена да се възстановява различно, би следвало да можете да извършвате леки дейности след около една седмица.

Важна част от Вашето възстановяване е носенето на следоперативен сутиен или стягаща дреха. Те са предназначени да осигуряват допълнителна опора, докато оздравявате. Вашият лекар също може да Ви даде препоръки, които да спазвате през възстановителния период. Ако възникнат проблеми след операцията за поставяне на импланти, веднага се свържете с Вашия лекар.

 

ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЪРДИ

 

Следният списък от източници може да Ви помогне да намерите повече информация и съдействие за Вашето решение за реконструкция.

Cancer world: www.cancerworld.org

Франция
Информация за рак на гърдата www.cancerdusein.org
Френско дружество на пластичните хирурзи www.plasticiens.org

Германия
Информация за рак на гърдата www.brustkrebs.de
Германска асоциация на пластичните хирурзи www.vdpc.de

Италия
Информация за рак на гърдата www.senologia.it
Италианско дружество на пластичните хирурзи www.sicpre.org

Испания
Испанска ракова асоциация www.aecc.es
Испанско дружество на пластичните хирурзи www.cirugia-plastica.org

Обединено кралство
Грижи за рака на гърдата www.breastcancercare.org.uk
Британска асоциация на пластичните хирурзи www.baps.co.uk

 

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ГРЪДНИТЕ ИМПЛАНТИ

 

През последните няколко години в медиите са публикувани много материали за жени с гръдни импланти, които имат автоимунно заболяване или рак на гърдата. През същото това време много уважавани медицински специалисти и институции са провели научни изследвания за безопасността на гръдните импланти. По-долу е представена публична информация за изследванията на гръдните импланти.

Институт по медицина

През м. юни 1999 г. Националният академичен институт по медицина публикува доклад със следното заключение: След преглед на наличната епидемиологична информация, комитетът отбелязва, че, тъй като в Съединените щати има над 1,5 милиона пълнолетни жени на различна възраст със силиконови гръдни импланти, може да се очаква, че някои от тях ще развият заболявания на съединителната тъкан, рак, неврологични заболявания или други системни оплаквания или състояния. Доказателствата сочат, че тези заболявания или състояние не се срещат по-често при жени с гръдни импланти, отколкото при жени без импланти. Пълният текст на публикацията “Информация за жени относно безопасността на силиконовите гръдни импланти - доклад от изследване на Института по медицина” е достъпен онлайн на адрес: www.nap.edu.

Група за независима оценка

Групата за независима оценка (IRG) на силиконовите гръдни импланти е създадена от Главния медицински служител на Обединеното кралство за оценка на възможните здравословни проблеми, свързани със силиконовите гръдни импланти. Членовете на IRG са избрани заради независимите си възгледи, познанията си и разбирането на проблемите и липсата на всякакъв финансов интерес в заключенията, до които достигат.

Под ръководството на проф. д-р Роджър Д. Стърок, през 1998 г. IRG докладва, че липсват научни доказателства за връзка между силиконовите гръдни импланти и диагностицирано заболяване на съединителната тъкан. Пълният доклад можете да откриете в Интернет на адрес: www.silicone-review.gov.uk.

Европейски комитет по осигуряване на качеството През м. юли 1998 г. Европейският комитет по осигуряване на качеството и медицинските устройства в пластичната хирургия публикува доклад, съдържащ следните заключения: Има безспорни научни, клинични, имунологични, епидемиологични данни, че силиконовите гръдни импланти не причиняват автоимунни заболявания или заболявания на съединителната тъкан.

В техния доклад се казва още: Текущите изследвания продължават да показват, че имплантите със силиконов пълнеж не причиняват рак или други злокачествени заболявания. Пълният текст можете да откриете в Интернет на адрес: www.ibir.org/equam/archive/consdecjune2000final.doc

 

ВЪПРОСИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАДАДЕТЕ НА ВАШИЯ ПЛАСТИЧЕН ХИРУРГ

 

 • Какви са моите възможности за реконструкция на гърдата?
 • Какви са възможните рискове и усложнения при всеки вид операция за имплантиране и колко чести са те?
 • Какво ще стане, ако ракът се върне или се появи в другата гърда?
 • Ще попречи ли реконструкцията на лечението на рака?
 • Колко стъпки има всяка процедура и кои са те?
 • За колко време ще приключи реконструкцията?
 • Какъв опит имате с всяка процедура?
 • Имате ли снимки “преди” и “след” за всяка процедура, които мога да разгледам?
 • Какви резултати са приемливи за мен?
 • Как ще изглеждат моите белези?
 • Какви промени мога да очаквам в имплантираната гърда след време?
 • Какви промени мога да очаквам в имплантираната гърда при бременност?
 • Какви възможности имам, ако не съм доволна от козметичния резултат при имплантираната гърда?
 • Мога ли да говоря с други пациентки за техния опит?
 • При реконструкция на етапи каква е приблизителната цена на всяка процедура?
 • Каква част ще покрие здравната ми осигуровка, особено при усложнения, които налагат операция?
 • Колко силна болка или дискомфорт ще чувствам и колко дълго?
 • Ще трябва ли след време да подменя импланта си?
 • Колко време ще остана в болницата?
 • Ще се нуждая ли от кръвопреливане и мога ли да даря своята кръв?
 • Когато ще мога да се върна към нормален живот (сексуален или спортен)?
 • Кой е производителят на моя гръден имплант?
 • Дава ли производителят гаранция за продукта?

 

РЕЧНИК

 

 • Аспирация: Изтегляне на течност от тялото чрез засмукване.
 • Биосъвместим: Да бъде биологично съвместим, като не произвежда токсична реакция в жива тъкан.
 • Гръден имплант: Мек, със силиконова обвивка с различен пълнеж, който може да бъде поставен в тялото за увеличена тъкан на гърдата.
 • Реконструкция на гърда: Хирургическа процедура за повторно изграждане на отстранена гърда.
 • Реконструкция с капаче от задните части: Реконструкция на гърдата, при която се взема тъкан от задните части и се прехвърля в гръдния кош за изграждане на издадена гърда.
 • Капсуларна контрактура: Стягане на белега около импланта.
 • Късна реконструкция: Реконструкция на гърдата, която се извършва седмици, месеци или години след мастектомия.
 • Капаче DIEP: Вид реконструкция на гърда, при която кръвоносни съдове, наречени дълбоки долни епигастрални перфориращи вени (DIEP) и свързаните с тях кожа и мазнина се вземат от долната част на корема и се прехвърлят в гръдния кош за изграждане на гърда след мастектомия. Капачето DIEP е подобно на щадящия мускулите метод TRAM, но при него се вземат само кожа и мазнини.
 • Обвивка: Външната обвивка на импланта, която задържа вътрешния пълнеж и го запечатва в нея.
 • Разширител/Гръден имплант: Гръден имплант, който действа и като разширител за разтягане на тъканите, а след това остава на място като гръден имплант.
 • Фиброзни тъкани: Съединителни тъкани, състоящи се главно от фибри.
 • Капаче: Част от тъкан, която може да съдържа мускул, мазнина и кожа, заедно с кръвоносните съдове, която се мести от една част на тялото в друга.
 • Реконструкция с капаче: Повторно изграждане на отстранена гърда с помощта на капаче за формиране на издатина.
 • Жлезен: Отнасящ се до жлеза.
 • Кръвоизлив: Ненормално вътрешно или външно изтичане на кръв.
 • Незабавна реконструкция: Реконструкция на гърда, която се извършва по време на операция за мастектомия.
 • Болнична хирургия: Хирургическа процедура, при която пациентът преспива в болница.
 • Реконструкция с капаче от широкия гръбен мускул: Реконструкция на гърда, при която се използва собствена тъкан на пациентката, взета от широкия гръбен мускул за изграждане на издатина на гърдата.
 • Лумпектомия: Хирургическо отстраняване на злокачествен тумор заедно с малка част от околната тъкан.
 • Лимфни възли: Структури в лимфната система, които действат като филтри, улавяйки бактериите и раковите клетки и които участват в имунната система на организма.
 • Мастектомия: Отстраняване на гръдна тъкан поради наличие на раково образувание или преканцероза.
 • Мастопексия: Повдигане на гърдата с цел стягане чрез отстраняване на кожата, на която силите на гравитацията и възрастта са причинили провисване.
 • Млечни канали: Тръбички за преминаване на кърмата.
 • Модифицирана радикална мастектомия: Хирургическо отстраняване на гърдата, малко мазнини и повечето лимфни възли в подмишницата, като мускулите в стената на гръдния кош остават в голяма степен незасегнати.
 • Непрозрачен: Който не пропуска видима светлина и рентгенови лъчи.
 • Амбулаторна операция: Хирургическа процедура, при която пациентът не преспива в болница.
 • Пекторалис майор: Мускул, разположен в горната част на гръдния кош, който служи за опора на гърдите и е необходим за движение на ръката.
 • Постоперативно регулируем имплант: Имплант, чийто обем може да бъде коригиран след имплантиране в определен диапазон.
 • Протеза: Изкуствена част от тялото.
 • Птоза: Провисване. Птозата на гърдата обикновено е резултат от физиологичното стареене и гравитацията или от промени вследствие на бременност или отслабване.
 • Радикална мастектомия: Отстраняване на гърдата, подлежащите мускули и лимфните възли под мишницата.
 • Физиологичен разтвор: Разтвор, състоящ се от вода и малко количество сол. Около 71 % от телесното тегло на възрастен човек се състои от този солен разтвор.
 • Сетивни нерви: Нервите, които провеждат различни импулси от сетивните рецептори до главния или гръбначния мозък.
 • Сепсис: Наличие на различни микроорганизми, техните отровни продукти или токсини в кръвта или тъканите.
 • Силикон: Материал, широко използван в медицинските импланти, състоящ се основно от силиций, въглерод, водород и кислород.
 • Силиконов гел: Силикон в полутвърдо, полутечно състояние, използван като пълнеж за гръдни импланти с консистенция, подобна на нормалната гърда.
 • Проста мастектомия: Отстраняване само на гърдата.
 • Тромбоза: Образуване или разрастване на кръвен съсирек.
 • Тъканен разширител: Регулируем имплант, който може да бъде надут със солена вода, за да разшири тъканите в мястото на мастектомия.
 • Реконструкция с капаче TRAM: Реконструкция на гърдата, при която се взема собствена тъкан и мускули на пациента от долната част на корема за изграждане на издатина на гърдата.

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

 

Гръдните импланти с гел и с физиологичен разтвор са предназначени за уголемяване на бюста при жени на възраст над 18 години или за реконструкция на гърдите.
Операция за имплантиране не следва да се прави на жени с активна инфекция някъде в тялото, със съществуващ рак или преканцероза на гърдата, които не са били лекувани адекватно за тези състояния, или на бременни или кърмачки.

Операцията за поставяне на гръдни импланти е свързана с известни рискове.
Гръдните импланти не са доживотни приспособления, а имплантирането не е еднократна операция. Може да се нуждаете от допълнителни непланирани операции на гърдата поради усложнения или неприемливи козметични резултати. Много от промените във Вашия бюст след имплантирането са необратими (не могат да бъдат върнати обратно), а гръдните импланти може да се отразят на способността Ви да кърмите, като намалят или спрат производството на кърма.

Най-честите усложнения при имплантите са повторна операция, капсуларна контрактура, асиметрия и болка в гърдите. Едно от по-редките усложнения е разкъсването на импланта, което най-често е безшумно (което означава, че нито Вие, нито Вашият лекар ще знаете, че се е разкъсал).

Последиците за здравето от разкъсан имплант с пълнеж от силиконов гел не са напълно установени. Изследвания като мамография, ЯМР или ултразвук са препоръчителни 

след първоначалното имплантиране за откриване на разкъсване на импланта.

Най-честите усложнения при имплантите с пълнеж от физиологичен разтвор са повторна операция, отстраняване на импланта, капсуларна контрактура, сбръчкване, болки в гърдите и свиване.

Разширителите за тъкани се използват при реконструкцията на гърдите след мастектомия. Тези разширители са предназначени за временно подкожно или подмускулно имплантиране и не следва да се използват повече от шест месеца. Не трябва да се подлагате на ЯМР с имплантиран тъканен разширител. Устройството може да бъде преместено от ЯМР, причинявайки болка или изместване, което да доведе до необходимост от повторна операция. Случаите на екструзия на разширителя се увеличават, когато той е поставен в наранени зони: изменена, силно облъчена или изгорена тъкан, зони на счупени кости или места, в които е извършена голяма хирургическа редукция.

Обръща се внимание на пациентките да обсъдят показанията, противопоказанията, предпазните мерки, рисковете и ползите, свързани с гръдните импланти със своите лекари.

Важно е да сте наясно с рисковете, свързани с операцията за имплантиране, когато планирате поставяне на гръдни импланти.

Прочетете повече от MENTOR:

 

 Централа
Санта Барбара, Калифорния 93111 САЩ
Тел: +1 805 879 6000
www.mentorwwllc.com

Ексклузивен дистрибутор на Ментор за България
МЕДИКАЛ МЕНТОР ЕООД
София 1618, бул. Никола Петков 86, ет. 5, офис 523
тел.: +359 898 632202
e-mail: office@medicalmentor-bg.com
www.medicalmentor-bg.com
© Mentor Worldwide LLC 2011 1109010 9/13

НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА В САЩ. ОДОБРЕНА ЗА РЕГИОНА НА EMEA (Европа, Близкия изток и Африка).