Language: imageimageimage
Google+ YoutubeFacebook намерете ни в:

Уголемяване на бюста

Следващата статия е предоставена благодарение на любезното съдействие на Mentor - България

 

Тази статия ще Ви помогне, ДА ВЗЕМЕТЕ УВЕРЕНО ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ!

Тази статия съдържа актуална информация за гръдните импланти, предназначени за уголемяване или реконструкция на гърдите, която ще Ви помогне да се подготвите за това, което Ви предстои. Тук ще намерите основна информация за уголемяване на бюста и за имплантите със силикон и с физиологичен разтвор. Да си изясните как искате да изглеждате и какви въпроси искате да зададете по време на процеса са важни стъпки при предстоящо уголемяване на бюста.

Готови ли сте да започнете?

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

 

ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ВАС

 

За много жени да се чувстват уверени, жизнени и енергични означава да изглеждат добре. За хиляди жени постигането на такава увереност и лична удовлетвореност идва с избора да си уголемят бюста. След процедурата много жени са преживели трансформация в отношението към себе си и своето тяло.

Има много причини, поради които жените избират уголемяване на гърдите. Някои от тях са:

 • Да направят тялото си по-пропорционално.
 • Да възстановят формата на гърдите си, загубена поради кърмене.
 • Да уеднаквят различните по размер или форма гърди.


Вашите причини са много лични и решението за уголемяване на бюста трябва да бъде взето от Вас и Вашия хирург съобразно Вашите лични нужди, желания и очаквания.
В наши дни съществуват много възможности за жените, които са решили, че увеличаването на гърдите е подходящо за тях.
Тази статия е предназначена да Ви помогне да научите повече за уголемяването на бюста и всички възможности, които имате.
Тя не е предназначена да замени обсъждането на въпроса с Вашия хирург.

 

АНАТОМИЯ НА ГЪРДАТА

 

Гърдата се състои от млечни каналчета и жлези, заобиколени от мастна тъкан, която й придава форма и чувствителност. Гръдният мускул (пекторалис майор) се намира под гърдата. Фактори, като бременност (когато млечните жлези временно се уголемяват), рязко отслабване и ефектите на гравитацията с напредване на възрастта причиняват разтягане на Вашата кожа и вследствие на това гърдите Ви могат да се отпуснат и да увиснат.

Важно е да разберете, че имплантите се използват, за да направят гърдите по-големи. Сами по себе си те не могат да повдигнат достатъчно гърдата или да коригират последиците от бременността, загубата на тегло или разтягането на кожата. Вашият хирург може да предложи допълнителни процедури по време на уголемяването на бюста, като мастопексия, за постигане на по-добро повдигане на гърдите.

 

ВАШАТА ОПЕРАЦИЯ

 

Процедурите за уголемяване на бюста обикновено се извършват в болница или хирургичен център. Обикновено можете да се приберете у дома още същия ден. Използва се обща анестезия, така че по време на процедурата Вие ще спите.

Операцията продължава един до два часа. Вашият лекар ще направи разрез и ще формира джоб, в който се поставя имплантът. Когато имплантът е поставен в правилното положение, разрезът ще бъде затворен с шевове.

За постигане на най-добри резултати и за възможно най-бързото Ви възстановяване. Вашият хирург ще обсъди с Вас специфичните хирургически процедури, които са най-подходящи за индивидуалните ви нужди.

 

ЗА ГРЪДНИТЕ ИМПЛАНТИ

 

Дефиниция

 

Гръдният имплант представлява торбичка (обвивка на импланта) от силиконов еластомер, напълнена със силиконов гел или физиологичен разтвор, която се имплантира хирургически под тъканта на гърдата или под гръдния мускул.

 

Импланти с гел

 

Имплантите, напълнени с гел, съдържат уникален кохезивен гел. Това означава, че пълнителят има поведение на твърдо тяло, а не на течност. Гелът се свързва равномерно, като запазва естествената гъвкавост, наподобяваща реалната тъкан на гърдата. Обикновено напълненият с гел имплант изглежда и се усеща по-естествено. Имплантите се предлагат в голямо разнообразие на форми, размери, профили, повърхностна текстура и степен на кохезия, подходящи за различни видове тела.

 

Размери и форми на гръдните импланти

 

В зависимост от формата, която желаете да постигнете, Вие и Вашият хирург може да изберете кръгъл или контуриран имплант. И двете форми се предлагат с гел и с физиологичен разтвор.

Контурирани напълнени с гел гръдни импланти

Контурираните импланти имат форма на сълза и придават на пациентките по-естествен вид и усещане.

Гръдните импланти се измерват в кубически сантиметри или cc, а не с размера на чашката. Размерът на използвания имплант зависи от размера и формата на гърдите на отделната жена.

Вашият хирург ще огледа гърдите Ви и кожната тъкан, за да определи дали имате достатъчно за покриване на гръдния имплант, който сте избрали, или в някои случаи, като след бременност, имате твърде много кожа. Ако сте пожелали имплант, който е твърде голям за Вашата тъкан, Вашият хирург ще Ви предупреди, че ръбовете на импланта могат да се виждат или напипват след операцията. Също така, прекомерно големите гръдни импланти могат да увеличат ефекта на гравитацията върху гърдите и да доведат до тяхното отпускане или провисване в по-ранна възраст.

Според публикуван неотдавна доклад големите импланти (над 350 cc) може да са твърде големи за повечето жени, увеличавайки риска от усложнения, като екструзия, хематом, инфекция, напипващи се гънки на импланта и видимо сбръчкване на кожата. За корекция на тези усложнения може да се наложи хирургическа интервенция.

Днес на пазара се предлага и регулируем гръден имплант.

Регулируемите гръдни импланти имат преимуществото на имплантите със силиконов гел с регулируем вътрешен лумен с физиологичен разтвор, който може да се регулира както по време на операцията, така и след нея.

 

Профили на имплантите

 

Освен размера и формата, гръдните импланти се предлагат с различни профили (профилът отразява големината на изпъкване напред от стената на гръдния кош). По принцип колкото по-голям размер чашка на сутиена искате, толкова по-голям гръден имплант ще предвиди Вашия хирург. По отношение на профила, който искате да постигнете, Вие и Вашият хирург можете да изберете кръгъл или контуриран имплант.

Имплантиран продукт: контурирани гръдни импланти напълнени с гел

Повърхности на имплантите

Гръдните импланти се предлагат с гладка или текстурирана повърхност.

Заедно с Вашия хирург можете да решите имплант с каква форма, размер, профил и текстура на повърхността е подходящ за Вас.

 

За кохезивността

 

Гръдните импланти използват гел, който е кохезивен, безопасен и естетически приятен. Има различни степени на кохезивност, от най-мек до твърд гел:

Контурираните (анатомични) импланти са напълнени с най- кохезивния гел за запазване на естествената им форма.

 

Това е разрязан на две кръгъл имплант, показващ как гелът се свързва равномерно. Той прави това благодарение на едно кохезивно желатиноподобно вещество, което се държи като твърдо тяло, а не като течност и запазва формата си.

 

Характеристики на гръдните импланти с гел:

 

 • Някои притежават маркировка СЕ
 • Някои са одобрени от Агенцията за контрол върху храните и лекарствата на САЩ (FDA) (само кръглите)
 • Напълнени са с патентован кохезивен гел
 • Гелът се свързва равномерно и запазва същото естествено усещане като тъканта на гърдата
 • Предлагат се кръгли и контурирани форми на имплантите
 • Предлагат се различни опции на изпъкналост, за да постигнете точно вида, който искате.
 • Предлагат се с гладка или текстурирана повърхност
 • Имат определен обем на запълване за предсказуеми резултати

 

Гръдни импланти с физиологичен разтвор

 

Гръдните импланти с физиологичен разтвор се пълнят по време на операцията със солена вода, която е подобна на течността, съставляваща по- голямата част от човешкото тяло. За много жени решението за размера е най-трудната част от избора на импланти. Имплантите с физиологичен разтвор са с кръгла и контурирана форма, с гладка и текстурирана повърхност.

Предлагат се и регулируеми гръдни импланти с физиологичен разтвор

Имплантите с кръгъл и контуриран профил са единствените гръдни импланти с физиологичен разтвор, които имат подвижна тръбичка, чрез която Вашият лекар може да коригира размера на имплантите до шест месеца след процедурата, като добавя или изважда физиологичен разтвор през тръбичката за пълнене.

 

ИЗБОР НА РАЗРЕЗ И ПОСТАВЯНЕ

 

 

Разрези

Уголемяването на бюста обикновено се извършва през едно от трите обичайни места за разрез: под мишницата (трансаксиларен), около зърното (периареоларен) или в гънката на гърдата (инфрамамарен).

 • Трансаксиларен - Този разрез не е толкова скрит, но може да е добра алтернатива за жени, които не искат белези по гърдите си.
 • Периареоларен - Този разрез обикновено е по-скрит, но тъй като при него се срязва тъканта на гърдата, вероятността от затруднения при кърмене е по-голяма в сравнение с другите места. Срязването на тъканта може да повиши вероятността от промяна на усещането в гърдата или зърното.
 • Инфрамамарен - Този разрез обикновено не е толкова скрит и не води до такива затруднения в кърменето като периареоларния.

Вашият хирург ще Ви разясни подробно всеки възможен разрез и ще Ви помогне да вземете правилното решение.

 

Поставяне

 

По време на процедурата за уголемяване на бюста имплантите се поставят или под мускула на гръдния кош (подмускулно) или върху него под гръдните жлези (поджлезно).

Подмускулното поставяне

Може да намали възможността Вашите импланти да се напипват през кожата и белегът да се втвърди около тях. То също така прави по-лесна мамографията на гърдите Ви. Възможните недостатъци на това поставяне са по-продължителна операция и срок на възстановяване.

Поджлезното поставяне

Може да съкрати времето за операция и възстановяване. Възможен недостатък е ръбовете на имплантите да бъдат видимо забележими под Вашата кожа. Мамографията също може да е по-трудна с поджлезно поставени импланти.

Вашият хирург ще ви обясни как всеки начин на поставяне се съотнася към индивидуалните Ви нужди. След това ще можете да вземете правилното решение.

 

ВАШЕТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

 

Всяка жена се възстановява различно. Като цяло, вероятно ще чувствате лека болка няколко дни след операцията за уголемяване на бюста. През първите 24 до 72 часа след процедурата дискомфортът е най-голям. Гърдите Ви ще бъдат подути и много чувствителни. Макар всяка жена да се възстановява различно, би следвало да можете да извършвате леки дейности след около една седмица.
Важна част от Вашето възстановяване е носенето на следоперативен сутиен или стягаща дреха. Те са предназначени да Ви осигуряват допълнителна опора, докато оздравявате. Вашият лекар също може да Ви даде препоръки, които да спазвате през възстановителния период. Ако възникнат проблеми след операцията за поставяне на импланти, веднага се свържете с Вашия лекар.

 

ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРЪДНИ ИМПЛАНТИ

 

Следният списък от източници може да Ви помогне да намерите повече информация за уголемяване на бюста и за лицензираните хирурзи във Вашия регион.

 • Българска асоциация по пластична,реконструктивна и естетична хирургия www.bulapras.org
 • Американско дружество на пластичните хирурзи www.plasticsurgery.org
 • Британска асоциация на пластичните хирурзи www.baps.co.uk
 • Френско дружество на пластичните хирурзи www.plasticiens.org
 • Германска асоциация на пластичните хирурзи www.vdpc.de
 • Италианско дружество на пластичните хирурзи www.sicpre.org
 • Испанско дружество на пластичните хирурзи www.cirugia-plastica.org

 

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ГРЪДНИТЕ ИМПЛАНТИ

 

През последните няколко години в медиите са публикувани много материали за жени с гръдни импланти, които имат автоимунно заболяване или рак на гърдата. През същото това време много уважавани медицински специалисти и институции са провели научни изследвания за безопасността на гръдните импланти. По-долу е дадена публично достъпна информация за изследванията на гръдните импланти.

Институт по медицина

През м. юни 1999 г. Националният академичен институт по медицина публикува доклад със следното заключение: След преглед на наличната епидемиологична информация, комитетът отбелязва, че, тъй като в Съединените щати има над 1,5 милиона пълнолетни жени на различна възраст със силиконови гръдни импланти, може да се очаква, че някои от тях ще развият заболявания на съединителната тъкан, рак, неврологични заболявания или други системни оплаквания или състояния. Доказателствата сочат, че тези заболявания или състояния не се срещат по-често при жени с гръдни импланти, отколкото при жени без импланти. Пълният текст на публикацията “Информация за жени относно безопасността на силиконовите гръдни импланти - доклад от изследване на Института по медицина”3 е достъпен онлайн на www.nap.edu.

Група за независима оценка

Групата за независима оценка (IRG) на силиконовите гръдни импланти е създадена от Главния медицински служител на Обединеното кралство за оценка на възможните здравословни проблеми, свързани със силиконовите гръдни импланти. Членовете на IRG са избрани заради независимите си възгледи, познанията си и разбирането на проблемите и липсата на всякакъв финансов интерес в заключенията, до които достигат.

Под ръководството на проф. д-р Роджър Д. Стърок, през 1998 г. IRG докладва, че няма научни доказателства за връзка между силиконовите гръдни импланти и диагностицирано заболяване на съединителната тъкан. Пълният доклад е достъпен онлайн на www.silicone-review.gov.uk.

Европейски комитет по осигуряване на качеството

През м. юли 1998 г. Европейският комитет по осигуряване на качеството и медицинските устройства в пластичната хирургия публикува доклад, съдържащ следните заключения: Има безспорни научни, клинични, имунологични, епидемиологични данни, че силиконовите гръдни импланти не причиняват автоимунни заболявания или заболявания на съединителната тъкан.
В техния доклад се казва още: Текущите изследвания продължават да показват, че имплантите със силиконов пълнеж не причиняват рак или други злокачествени заболявания. Пълният текст можете да откриете в Интернет на адрес: www.ibir.org/equam/archive/consdecjune2000final.doc.

 

ВЪПРОСИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАДАДЕТЕ НА ВАШИЯ ПЛАСТИЧЕН ХИРУРГ

 

 • Колко години извършвате процедури зауголемяване на бюста?
 • Колко процедури за уголемяване на бюста извършвате всяка година?
 • Какви са възможните рискове и усложнения, свързани с операцията за уголемяване на бюста?
 • Какви са всичките ми опции за уголемяване на бюста?
 • Каква форма, размер, повърхностна текстура, място на разрез и поставяне са препоръчителни за мен?
 • Как ще бъде засегната способността ми да кърмя?
 • Как ще изглеждат имплантираните ми гърди след време?
 • Имате ли снимки “преди” и “след”, които мога да разгледам?

 

РЕЧНИК

 

 • Аспирация: Изтегляне на течност от тялото чрез засмукване.
 • Биосъвместим: Да бъде биологично съвместим, като не произвежда токсична реакция в жива тъкан.
 • Уголемяване на бюст: Хирургическа процедура, която уголемява бюста чрез имплантиране на протеза.
 • Гръден имплант: Мек, със силиконова обвивка с различен пълнеж, който може да бъде поставен в тялото за симулиране на гръдна тъкан.
 • Капсуларна контрактура: Стягане на съединителната тъкан около импланта.
 • Обвивка: Външната обвивка на импланта, която задържа вътрешния пълнеж и го запечатва в нея.
 • Разширител/гръден имплант: Гръден имплант, който служи и като тъканен разширител, разтягайки тъканите, но също така стои на място като гръден имплант.
 • Фиброзни тъкани: Съединителни тъкани, състоящи се главно от фибри.
 • Жлезен: Отнасящ се до жлеза.
 • Кръвоизлив: Ненормално вътрешно или външно изтичане на кръв.
 • Болнична хирургия: Хирургическа процедура, при която пациентът преспива в болница.
 • Мастопексия: Повдигане на гърдата с цел стягане чрез отстраняване на кожата, на която силите на гравитацията и възрастта са причинили провисване.
 • Гръдни импланти MemoryGel: Гръдни импланти MENTOR® с пълнеж от гел.
 • Млечни каналчета: Тръбички за преминаване на кърмата
 • Непрозрачен: Който не пропуска видима светлина и рентгенови лъчи.
 • Амбулаторна операция: Хирургическа процедура, при която пациентът не преспива в болница.
 • Пекторалис майор: Мускул, разположен в горната част на гръдния кош, който служи за опора на гърдите и е необходим за движение на ръката.
 • Постоперативно регулируем имплант: Имплант, чийто обем може да бъде коригиран след имплантиране в определен диапазон.
 • Протеза: Изкуствена част от тялото.
 • Птоза: Провисване. Птозата на гърдата обикновено е резултат от нормалното остаряване и гравитацията или от промени вследствие на бременност или отслабване.
 • Физиологичен разтвор: Разтвор, състоящ се от вода и малко количество сол. Около 71 % от телесното тегло на възрастен човек се състои от този солен разтвор.
 • Сетивни нерви: Нервите, които провеждат различни импулси от сетивните рецептори до главния или гръбначния мозък.
 • Сепсис: Наличие на различни микроорганизми, техните отровни продукти или техните токсини в кръвта или тъканите.
 • Силикон: Материал, широко използван в медицинските импланти, състоящ се основно от силиций, въглерод, водород и кислород.
 • Силиконов гел: Силикон в полутвърдо, полутечно състояние, използван като пълнеж за гръдни импланти с консистенция, подобна на нормалната гърда.
 • Тромбоза: Образуване или разрастване на кръвен съсирек.

 

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

 

Гръдните импланти с гел и с физиологичен разтвор са предназначени за уголемяване на бюста при жени на възраст над 18 години или за реконструкция на гърдите. Операция за имплантиране не следва да се прави на жени с активна инфекция някъде в тялото, със съществуващ рак или преканцероза на гърдата, които не са били лекувани адекватно за тези състояния, или на бременни или кърмачки.


Операцията за поставяне на гръдни импланти е свързана с известни рискове. Гръдните импланти не са доживотни приспособления, а имплантирането не е еднократна операция. Може да се нуждаете от допълнителни непланирани операции на гърдата поради усложнения или неприемливи козметични резултати. Много от промените във Вашия бюст след имплантирането са необратими (не могат да бъдат върнати обратно), а гръдните импланти може да се отразят на способността ви да кърмите, като намалят или спрат производството на кърма. Най-честите усложнения при имплантите с гел са повторна операция, капсуларна контрактура, асиметрия и болка в гърдите. Едно от по- редките усложнения е разкъсването на импланта, което най-често е безшумно (което означава, че нито вие, нито Вашият лекар ще знаете, че се е разкъсал).


Последиците за здравето от разкъсан имплант с пълнеж от силиконов гел не са напълно установени. Изследвания, като мамография, ЯМР или ултразвук, са препоръчителни след първоначалното имплантиране за откриване на разкъсване на импланта.

Най-честите усложнения при имплантите с пълнеж от физиологичен разтвор са повторна операция, отстраняване на импланта, капсуларна контрактура, сбръчкване, болки в гърдите и свиване.

Обръща се внимание на пациентките да обсъдят показанията, противопоказанията, предпазните мерки, рисковете и ползите, свързани с гръдните импланти със своите хирурзи.

Важно е да сте наясно с рисковете, свързани с операцията за имплантиране, когато планирате поставяне на гръдни импланти.

Прочетете повече от MENTOR:

 

 

Централа Санта Барбара,
Калифорния 93111
САЩ
Тел: +1 805 879 6000
www.mentorwwllc.com

Ексклузивен дистрибутор на Ментор за България

МЕДИКАЛ МЕНТОР ЕООД
София 1618, бул. Никола Петков 86, ет. 5, офис 523
тел.: +359 898 632202
e-mail: office@medicalmentor-bg.com
www.medicalmentor-bg.com

©Mentor Worldwide LLC 2011 1109011 9/13 НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА В САЩ. ОДОБРЕНА ЗА РЕГИОНА НА EMEA (Европа, Близкия изток и Африка).