Познаваме красотата!

Лифтинг на лице

С течение на времето от излагането на слънце, стреса и стареенето, по кожата на лицето се оформят дълбоки бръчки, най-често около устата, брадичката, носа и очите. Кожата и подкожните структури губят еластичност и увисват.


Целта на фейслифта е повдигане на увисналите тъкани в областта на бузите, долна челюст, под брадата и горна част на шията, при което вида на пациента става свеж и по-младежки. След операцията пациентът придобива по-млад вид с около 10-15 години. Въпреки това, лифтингът не спира процеса на стареене, а премахва видимите му признаци. Освен това лифтингът на лицето не подмладява кожата около очите, челото и устата. Пациенти, които искат да подобрят тези области биха могли да комбинират фейселифта с лифтинг на чело, блефаропластика, поставяне на филъри, ботокс.

 

Какво може да се постигне с лифтинг на лицето (фейслифт, ритидектомия)?
Фейслифтът подмладява средната и долна част на лицето. Той е най-ефективен за пациенти, които желаят да коригират:

·         Увиснала средна област на лицето

·         Дълбоки гънки под очите

·         Дълбоки гънки между носа и устата (назолабиални гънки)

·         Увиснали тъкани в областта на долната челюст и брадичка

·         Натрупана мастна тъкан в областта на долната челюст и брадичка

 

Кой е подходящ кандидат за лифтинг на лицето?

·         Жени и мъже, които желаят да коригират един или повече от гореописаните знаци на възрастта

·         Трябва да сте здрави

·         Да имате реалистични представи за операцията

·         Да сте мотивирани за операцията, а не да пристъпвате към нея под чуждо влияние

Обикновено възрастовата граница е над 40 години, но в някои случаи промени като увисване на кожата на лицето могат да настъпят и при по-млади хора, което да им придава вид неотговарящ на годините. В тези случаи процедурата се извършва и под 40 годишна възраст.

Срещата с д-р Петров е първата стъпка към новата по-добра форма на лицето. Тя ще оцени цялостната структура на лицето, кожата, бръчките, гънките и линията на косата Ви. Вие ще можете да зададете въпросите, които Ви вълнуват. Промяната на външния Ви вид ще повлияе самочувствието и увереността Ви.

 

Информирано съгласие: Това е документ, в който подробно е описана процедурата, възможните рискове и усложнения от нея и анестезията, финансовите взаимоотношения. Вие трябва внимателно да прочетете написаното. Ако имате въпроси можете спокойно за ги зададете на Вашия пластичен хирург или анестезиолог.

 

Какво представлява операцията?
Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Продължителността й е не по-малко от четири часа. Разрезът се прави в окосмената част на главата, продължава в гънката пред ухото, извива под и зад него завършвайки в окосмената част. Кожата на лицето се отпрепарира и подлежащите тъкани (SMAS, мускули) се повдигат и фиксират в по-висока позиция, след което излишната кожа се отстранява. Окончателният белег пред ухото е почти незабележим, а този в окосмената част не се вижда. В някои случаи се прави допълнителен разрез под брадичката за по-добро оформяне на шията. Поставят се дренове. Прави се компресивна превръзка. Необходим е 24 часов престой в здравно заведение.

 

След операцията: 

Още на следващия ден дреновете се отстраняват. След 48 часа главата може да се измие без каквито и да било притеснения. Превръзката се сваля и Ви се поставя еластична лента, която е добре да носите поне 2-3 седмици. Възможно е да има оток и синини, чувство на напрежение, опъване, които отзвучават за около 10-15 дни. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в линията на разреза. Възстановяването на чувствителността е за няколко месеца.Конците се свалят на 5-10 ден. Камуфлажна козметика може да се използва.

Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Спортуването трябва да се отложи за месец.

 

Колко дълготраен е ефекта от лифтинга на лицето?

Резултатите от тази операция не са вечни. Вие можете да пожелаете и други процедури след 5или 10години. Но от друга страна резултатите са перманентни: години по-късно вашето лице ще продължава да изглежда по-добре отколкото ако Вие нямахте фейслифт.

 

Съществуват ли рискове?

Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Възможните усложнения са: кървене, инфекция, продължителен оток, загуба на сензация и др. Тези рискове са по- вероятни за пушачи. Д-р Петров ще дискутира с Вас рисковете преди операцията.

 

Ревизионна хирургия: 

Извършва се след възникнало усложнение или незадоволителен естетически резултат. Разрезите се правят по старите белези.Възстановяването е по-бързо и леко.

 

Моля свържете се с нас и задайте въпросите, които Ви вълнуват.