Познаваме красотата!

Естетична ринопластика

Ринопластиката или хирургията на носа може да прекрои, да намали или увеличи носа на човек, за да се постигне хармония на лицето и подобри самочувствието. Тя може да се извърши като реконструктивна процедура за отстраняване на вроден дефект или травма, като например счупен нос.

Ринопластиката може да се извърши по функционални причини, а не от козметична гледна точка. Комбинирането на ринопластика със септопластика или ендоскопска синус - хирургия, могат да решат ефективно някои проблеми с дишането, като тези, причинени от изкривена преграда.

Естетичната ринопластика обикновено се извършва с цел намаляване размера на носа, оформяне на върха, отстраняване на гърбица, подобряване на ъгъла между горна устна и върха на носа. При някои пациенти е необходимо да се добавят тъкани, за да се постигне желания резултат. Една или всички промени могат да бъдат направени с една операция. Това каква корекция ще бъде направена зависи от пациента и от препоръката на пластичния хирург.

 

Какво може да се постигне с тази операция?

·         Баланс на размера на носа с другите черти на лицето

·         Промяна ширината на гърба на носа

·         Подобряване на профила на носа, включително премахването на гърбици или вдлъбнатини

·         Подобряване контура на върха на носа, в случаите когато е прекалено голям, с увиснали или обърнати нагоре ноздри

·         Промяна на ъгъла между носа и устата

·         Стесняване на ноздрите или промяна на формата им

·         Симетризиране на отделни негови части

 

Добър кандидат ли сте за ринопластика?

·         Трябва да сте навършили 18години

·         Да сте здрави

·         Да сте мотивирани за извършването на ринопластиката, а не да пристъпвате към нея под чуждо влияние

·         Да имате реалистични представи за операцията

 

Преди предприемането на подобна процедура доктор Петров ще дискутира с Вас абсолютно всички въпроси, които Ви вълнуват.

Информирано съгласие: Това е документ, в който подробно е описана процедурата, възможните рискове и усложнения от нея и анестезията, финансовите взаимоотношения. Вие трябва внимателно да прочетете написаното. Ако имате въпроси можете спокойно за ги зададете на Вашия пластичен хирург или анестезиолог.

Какво представлява операцията? Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Продължителността й е не по-малко от два часа. Разрезът може да бъде направен от вътрешната страна на ноздрите или в основата на носната преградка.  Внимателно се повдигат меките тъкани. Отстраняването на гърбицата става със специален инструмент.
Изрязването на част от хрущялите осигурява оформяне на върха и скъсяване на носа. За да се подобри ъгъла между носа и горната устна върха на носа трябва да бъде повдигнат. Възможно е да се наложи да се вземе хрущял от септума, за да се стабилизира върха или аугментира гърба на носа. За да се стесни гърбът на носа се налага костите да се счупят със специален инструмент.
Понякога ноздрите са прекалено широки. В тези случаи намаляване се постига с клиновидно отстраняване на кожа. Прави се превръзка, поставя се лонгета и тампони в носа. Необходим е 24 часов престой в здравно заведение.

 

След операцията:

 След операцията ще забележите, че отокът и синини около очите Ви ще се увеличи първия ден, достигайки своя пик след два или три дни. Прилагането на студени компреси ще намали това подуване и ще Ви накара да се почуствате малко по-добре. Обикновено отокът и синините отзвучават за 10-15 дни. При някои пациенти тези процеси се развиват по-бавно. Тампоните се вадят между 2-4 ден. Лонгетата се сваля на 7-10 ден, но е препоръчително да се поставя нощем.

 

Резултататът от ринопластиката 

става видим постепенно с отзвучаване на отока, който може да се появи отново в известни интервали през първата година след процедурата. Той се увеличава през нощта и намалява през деня. Можете да се върне на работа след около 10-15 дни. Спортуването трябва да се отложи за месец, а носенето на очила поне 12 седмици.

 

Съществуват ли рискове?

 Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Сериозни усложнения не са чести когато операцията се прави от квалифициран пластичен хирург. Обикновено след такава намеса при пациентите се наблюдава изтръпване в областта на носа, понижена до липсваща чувствителност. Това се дължи на отделянето на кожата и лигавицата от подлежащите тъкани по време на операцията. Чувствителността се възстановява за няколко месеца.

Какво представлява ревизионната ринопластика? 

Вторичната ринопластика коригира деформитетите от предишна операция.Тя е по-трудна отколкото първичната, защото има сраствания, контрактура на тъканите, по-малко хрущялна тъкан и не винаги може да се постигне това, което пациентът желае.

 

Моля свържете се с нас и задайте въпросите, които Ви вълнуват.