Познаваме красотата!

Трансплантация на коса

Когато мъжете започват да губят косата си, те развиват състояние наречено Андрогенна Алопеция, което може да е в различна степен изразено при всеки индивид.

 

До момента единствените препарати с доказан ефект срещу мъжката алопеция са Миноксидил и Финастерид. 

 

            Жените също биха могли да развият такова състояние, поради същите причини както при мъжете. Обикновено при тях се засяга горната страна на скалпа и много рядко може да засегне задната му част.

 

            Друга причина при жените може да е хормоналния дизбаланс, стрес, анемия, ниски нива на желязо или тироидни хормони. Като цяло този тип пациенти не са подходящи за трансплантация преди да се отстрани основния проблем.

 

            Жените, които са подходящи пациентки за трансплантация на коса могат да имат отлични резултати. Въпреки това трябва винаги да подчертаем, че процесът на изтъняване, който е засегнал кожата в областта на главата, може да засегне и космените фоликули и да повлияе на резултата.

 

            Донорният участък е в задната част на главата и е обикновено по-малък от този при мъжете. В него обикновено има хиляда до две хиляди фоликула. Тези фоликули могат да бъдат трансплантирани в други участъци на главата и така да се възстанови броя им в тях.

 

            Важно е да се подчертае ограничението в това колко близо може да се поставят един до друг космените фоликули. Ако се наложи в следващи процедури може да се поставят нови графтове между фоликулите и така да се сгъсти косата. Съществува максимално възможно сгъстяване, което може да се постигне.  В зависимост от колко е изразен проблема при един пациент, най-често се налага една първа голяма сесия и още две по-малки. 

 

            При всеки пациент резултата може да бъде индивидуален и не можа да се гарантира ефективността да бъде еднаква при всички пациенти.

 

Моля свържете се с нас и задайте въпросите, които Ви вълнуват.